Wat is Synchroonzwemmen ?

Synchroonzwemmen wordt ook wel eens waterballet genoemd, omdat het te vergelijken is met ballet in het water. Op muziek maak je sierlijke bewegingen met je armen en benen, maar dan in het water. Het is een sport die veel techniek vereist: verschillende zwemstijlen, apnée (onder water zonder ademhaling), kracht (de bodem van het zwembad mag niet gebruikt worden), lenigheid en gevoel voor ritme.

Synchroonzwemmen trekt vooral veel meisjes aan, maar de sport kan natuurlijk ook door jongens beoefend worden. 

Bij synchroonzwemmen train je allerlei figuren, zoals een balletleg,  flamingo, salto, vertical, pike en nog veel meer. Door het internationaal karakter van de sport hebben de figuren een Engelse benaming.

Recreatief synchroonzwemmen: Synchroonzwemmen met of zonder attributen, geen oplegging van verplichte elementen, vrije muziekkeuze, vrije keuze van badbakken. Figuurdrijven, figuurzwemmen met verschillende leeftijdscategorieën bij elkaar.

Competitief synchroonzwemmen: Synchroonzwemmen met opgelegde figuren, beperking van badpakkeuze, gelimiteerde muziektijden. Voor men aan competitie kan deelnemen dient men 3 synchrobrevetten te halen. De competitie wordt onderverdeeld in verschillende leeftijdscatgorieën.

Bij wedstrijd dient men of verplichte figuren te zwemmen voor een jurypannel of een verplichte routine uit te voeren. Daar wordt men op beoordeeld met een puntenscore. Deze puntenscore wordt meegenomen naar de vrije routine. Bij de vrije routine zijn de figuren vrij uit te voeren.

Verschillende catgorieën: Solo (1 zwemster), Duet (2 zwemsters), Team (min 4 en max 8 zwemsters) en combo (combinatie van voorgenoemden met min 4 en max 10 zwemsters)

De organisatie die instaat voor internationale wedstrijden en reglementen:  www.fina.org

Master synchroonzwemmen: Masterwedstrijden zijn ontsaan om oudere sporters deel te laten nemen aan competitie. Bij deze wedstrijden worden de deelnemers onderverdeeld in leeftijdsgroepen van 10 jaar. Masterwedstrijden staan open voor alle vergunninghouders van de zwemsport en voor een deelname is er geen selectie. Iemand die op 40-jarige leeftijd aan synchroonzwemmen begint kan op deze manier zichzelf “meten” met leeftijdsgenoten.
Masterwedstrijden kennen een grote opmars!

Wat heb je nodig?

Voor de reguliere trainingen heb je nodig: een badpak, badmuts, een brilletje en een neusklem om te vermijden dat je neus vol water loopt tijdens het uitvoeren van de figuren .

Voor de uitvoeringen en wedstrijden worden er speciale showbadpakken en haartooi door de club ter beschikking gesteld.

Wie mag synchroonzwemmen ?

Omdat synchroonzwemmen een intensieve sport die veel techniek vereist is, hebben we enkele minimumcriteria vooropgesteld.
50 m schoolslag, 50 m crawl, 50 m rugslag, onderwaterzwemmen van min 5 m, salto voor- en achterwaarts. Enkele opgelegde figuren uitvoeren die aangeleerd worden.